Als zzp’er/ondernemer kun je te maken krijgen met een aantal zakelijke belastingen. Het kan gaan om omzetbelasting, loonbelasting en afhankelijk van de gekozen rechtsvorm van je onderneming ook de vennootschapsbelasting en dividendbelasting. Omdat (bijna) alle ondernemers te maken hebben met de omzetbelasting is deze belasting verder uitgewerkt.
De omzetbelasting is volgens de wet op de omzetbelasting een belasting die geheven wordt over de levering van een dienst of over de levering van een goed. Daarnaast worden nog de invoer van goederen en communautaire verwervingen benoemd. Van belang is het goed om te weten dat de omzetbelasting die aan de ondernemer in rekening is gebracht in mindering wordt gebracht op de te heffen omzetbelasting.
Wanneer je een dienst of een goed levert aan de klant zul je omzetbelasting in rekening moeten brengen. De wet kent hiervoor 3 tarieven en een vrijstelling.
Een andere vorm van een vrijstelling is de kleine ondernemersregeling. Als je gebruik maakt van deze regeling krijg je een vrijstelling van je administratieve verplichtingen. Een dergelijke vrijstelling betekent dat je voor de omzetbelasting nog steeds ondernemer bent maar geen uitgebreide administratie meer hoeft te voeren. De ontvangen facturen moet je nog wel bewaren. Je mag op de verzonden facturen geen omzetbelasting in rekening brengen en je hoeft geen aangifte omzetbelasting meer te doen.
Je moet dus goed overwegen of je je wil aanmelden voor deze regeling!
Lever je vooral met omzetbelasting belaste diensten/goederen aan ondernemers? Heb je in het verleden een investering gedaan in onroerend goed en zit je nog binnen de herzieningstermijn? Of ben je van plan om investeringen te doen? zijn vragen die je in je beslissing mee moet nemen.
Twijfel je of deze regeling goed is voor jou? Neem even contact op, dan kunnen we bespreken of op dit moment deze regeling ook voor jou een goed idee is.
Als ondernemer heb je bepaalde administratieve verplichtingen. Uit je administratie moet namelijk duidelijk naar voren komen hoeveel omzetbelasting je moet betalen. Dat betekent dat voor het tijdvak waarover jij een aangifte omzetbelasting moet doen uit je administratie het te betalen bedrag moet blijken. Het te betalen bedrag is een saldo van de omzetbelasting die je in rekening hebt gebracht en de de omzetbelasting die aan jou in rekening is (voorbelasting) gebracht. Klik eens door op ‘voorwaarden administratie’ waar is uitgelegd hoe je administratie er uit zou kunnen zien.
Een andere (administratieve) verplichting is dat je je klant een factuur stuurt voor de door jou geleverde dienst of het geleverde goed. Bij het maken van je factuur moet je er rekening mee houden dat de factuur aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Op de pagina ‘voorwaarden factuur‘ zijn deze voorwaarden op een rijtje gezet. De layout van de factuur is natuurlijk iets van jezelf. Zolang je maar voldoet aan de administratieve voorwaarden is alles goed.
In een tijd waarin het rendement op spaargeld laag is en een belegging in effecten als risicovol kan worden ervaren, wordt er naar andere mogelijkheden gezocht om toch geld te beleggen.
Eén van de mogelijkheden is te investeren in een recreatiebungalow (op een recreatiepark) en de bungalow (bijna) volledig te gaan verhuren. Door de verhuur van de bungalow word je door de belastingdienst als ondernemer aangemerkt en kun je de omzetbelasting op de aankoop terug ontvangen. Daar staat tegenover dat over de opbrengst wel weer omzetbelasting moet worden afgedragen. Een belangrijk voordeel is dat de omzetbelasting over de aankoop 21% bedraagt en de af te dragen omzetbelasting over de huuropbrengst 9% is.
We zijn geen experts in de verkoop van recreatiewoningen maar wel in de fiscale mogelijkheden en de begeleiding daarin.
Vragen? Neem contact op door middel van het contactformulier of bel/app met 06 53464559.