Financieel
Advies en ondersteuning
Belastingen
Advies en ondersteuning
Financiele Coaching
Begeleiding en ondersteuning

Inkomstenbelasting

De inkomstenbelasting is een belasting die wordt geheven over je inkomen en vermogen. Je zult hiermee vooral te maken krijgen wanneer je een eigen woning of vermogen hebt. 

De inkomstenbelasting wordt berekend over je inkomen. Dit inkomen is verdeeld over 3 boxen. Allereerst een korte toelichting op de boxen.

Box 1: in box 1 worden alle inkomensbestanddelen opgenomen. Je kunt daarbij denken aan je loon, pensioen maar ook de overige inkomsten die je krijgt voor werkzaamheden die je verricht (bijvoorbeeld als freelancer en de inkomsten uit je eigen woning (meestal het huurwaardeforfait). Als je kosten maakt voor dit inkomen dan kun je dat mogelijk in mindering brengen op je inkomen. De hypotheekrente voor de eigen woning is hier een mooi voorbeeld van.

Box 2: in box worden de inkomensbestanddelen opgenomen die je hebt gekregen uit aandelen en dergelijke die bij een aanmerkelijk belang horen. Je hebt een aanmerkelijk belang wanneer je (eventueel samen met je partner) minimaal 5% hebt van de aandelen etc in een besloten vennootschap (bv) of een naamloze vennootschap (nv).   

Box 3: in box 3 worden de inkomensbestanddelen opgenomen uit sparen en beleggen. Er wordt uitgegaan van een fictief rendement (een vast percentage van de waarde van de vermogensbestanddelen). Over het fictieve rendement wordt een vast belastingpercentage van 30% berekend. 
Let op: je hoeft dus niet de werkelijke inkomsten uit je vermogen op te geven – daar staat tegenover dat je ook geen kosten kunt aftrekken.

Aftrekposten of uitgaven die tot aftrek kunnen leiden

Voordat de belasting wordt berekend kun je eventueel gemaakte kosten in mindering brengen op de inkomsten. Daarnaast kun je uitgaven hebben die mogelijk nog tot aftrek kunnen leiden. Een aantal voorbeelden:

  • Hypotheekrente – de rente die je hebt betaald voor de hypotheek op je eigen woning mag je in mindering brengen op het berekende huurwaardeforfait (de hypotheek moet wel zijn gebruikt voor de aankoop van de eigen woning). Ook eventuele boeterente die je hebt betaald bij het omsluiten van je hypotheek kun je hier opvoeren. Let op: heb je voor het betalen van de boeterente een lening opgenomen? De rente die je hiervoor hebt betaald is dan niet aftrekbaar.
  • Zorgkosten – kosten die niet worden vergoed door je zorgverzekeraar kun je mogelijk nog aftrekken. Je moet er dan wel rekening mee houden dat de uitgaven boven een minimum bedrag uit moeten komen (de zogenaamde drempel – de hoogte hiervan is afhankelijk van het inkomen). Je kunt daarbij denken aan reiskosten die je naar het ziekenhuis hebt gemaakt, kosten voor de tandarts, fysiotherapeut etc. 
    Let op: het door jou betaalde bedrag van je eigen risico is niet aftrekbaar.
  • Studiekosten – deze kosten moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden. De studie  moet een opleiding voor beroep of werk zijn.
  • Giften – als je geld hebt gegeven aan zogenaamde algemeen nut beogende instellingen (ANBI) kunnen de uitgaven hiervoor aftrekbaar zijn. Je kunt hier kijken of de instelling waaraan je een gift wil doen een ANBI is. Daarnaast zijn er nog een aantal anderen mogelijkheden om giften af te trekken. We informeren je daar graag over.
  • Lijfrente, aanvulling op pensioen – wanneer je naar verwachting een te laag pensioen aan het opbouwen bent (je hebt een pensioentekort) kun je binnen een bepaalde ruimte betaalde bedragen aftrekken van je inkomen.   
Heffingskortingen

Naast diverse aftrekposten kan er nog rekening worden gehouden met diverse heffingskortingen op de te betalen belastingen. Het gaat dan om:

  • Arbeidskorting (de korting wordt lager naar mate het inkomen hoger wordt)
  • Algemene heffingskorting (de korting wordt lager naar mate het inkomen hoger wordt)
  • Ouderenkorting (boven de AOW-leeftijd)
  • Inkomensafhankelijke combinatiekorting 
  • Alleenstaande ouderen korting (boven de AOW-leeftijd)
  • Jonggehandicaptenkorting
  • Levensloopkorting
Voorlopige aanslag

Een voorlopige aanslag kan zowel over een te ontvangen bedrag als een te betalen bedrag gaan.

  • Het te ontvangen bedrag heeft meestal te maken met een voorschot op je teruggaaf die je verwacht. De uitbetaling van het bedrag wordt verdeeld over het jaar en wordt eens per maand uitbetaald. Bijvoorbeeld omdat je hypotheekrente kunt aftrekken en je het prettig vindt het bedrag maandelijks te ontvangen in plaats van in één keer.
  • Een te betalen bedrag heeft er vaak mee te maken dat je na het inleveren van je aangifte een bedrag bij moet betalen (je hebt teveel terug gekregen of te weinig betaald) of je hebt inkomsten waarop geen loonbelasting is inhouden.  Als de voorlopige aanslag wordt opgelegd in het jaar waarover de aanslag gaat mag je deze aanslag in maandelijkse termijnen betalen.

Als je het niet eens bent met de voorlopige aanslag je kun een verzoek indienen om de aanslag aan te passen. Dit kan zowel als je het bedrag hoger of juist lager wil vaststellen.

Definitieve aanslag

Na een voorlopige aanslag volgt altijd nog een definitieve aanslag. Met de definitieve aanslag wordt definitief vastgesteld wat je moet betalen of terug gaat krijgen. Als de voorlopige aanslag goed was vastgesteld zal de definitieve aanslag vaak op € 0 uitkomen. 

Het is wel belangrijk dat je de aanslag controleert of deze juist is vastgesteld. Als je het er niet mee eens bent kun je een bezwaarschrift indienen. 

Bezwaar en/of verzoekschriften

Als je het niet eens bent met een voorlopige aanslag kun je een verzoek indienen om deze aan te passen. Als je het niet eens bent met een definitieve aanslag moet je een bezwaarschrift indienen. Dit bezwaarschrift moet je binnen 6 weken na de dagtekening van de aanslag. 

Contact

Vragen of hulp nodig? Neem contact op door middel van het contactformulier  of bel/app met 06 53464559. 

Heb je een vraag?